Artrose duimbasis/ hand
Artrose wordt in de volksmond gewrichtsslijtage genoemd. Hierbij wordt uw kraakbeen dunner en kan een beweging van het gewricht, of druk op het gewricht pijnklachten opleveren. Soms verandert het uiterlijk van uw hand, doordat er verdikkingen rond de gewrichtjes ontstaan (osteofyten/ noduli) en soms wordt het gewricht rood en dik (ontstekingsreactie/artritis reactie van het gewrichtskapsel).
De meest voorkomende plek is de duimbasis (CMC I gewricht), dit is net tussen de pols en de duim in. Andere plekken waar artrose vaak voorkomt zijn de eindkootjes (DIP gewricht) en de middenkootjes (PIP gewricht).
Duimbasis: Hierdoor kunt u pijn en meer moeite ervaren bij handelingen als wringen, potjes of flessen openen en snijden.
U pijnklachten ervaart tijden het wringen, het openen van potjes of tijdens het snijden van uw groente zou het kunnen zijn dat U een beginnende duimbasis artrose heeft. Vooral als het gebied tussen de pols en de duim wat dikker en gevoeliger is.
Het kan ook zijn dat er een instabiliteit is van uw duimbasis gewricht, waardoor er te veel beweging in het gewricht mogelijk is en het daardoor pijn gaat doen.
Wat kunnen wij u bieden met handtherapie?
Wij kijken hoe u een handeling (papier scheuren bijvoorbeeld) uitvoert. Hoe is de stand van uw duim en pols?
We testen de beweeglijkheid en de kracht van de duim, en afhankelijk hiervan gaan we oefeningen met u doen.
We kijken op welke manieren we u kunnen helpen om de pijn te verminderen:
Of er een brace is die voor u geschikt is om de pijnklacht te verminderen, of dat er beter met een tape kan worden gewerkt. Wij maken de brace zelf van thermoplastisch materiaal, neopreen of gips. Daarnaast kijken naar mogelijkheden voor een kant en klaar product/ brace wat voor u het beste werkt.
We nemen samen door hoe u uw duim gebruikt in de uw dagelijkse praktijk: op het werk, thuis of in de tuin.
Kan u dingen op een andere manier doen of is er een hulpmiddel waardoor het u minder pijn of moeite kost?
De handtherapie kan uw artrose niet weghalen, maar wel de pijnklachten verminderen en het slijtageproces remmen.